Η Σύρος

Σύρος - Η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων με έκταση 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων με συγκεντρωμένες ολες τις δημόσιες υπηρεσίες, (Δικαστήρια, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστική, Επιμελητήριο Κυκλάδων, Τελωνείο, ΔΟΥ, Δ/σεις Γεωργίας, Δασών, Εκπαίδευσης, Πολεοδομίας, Αλιείας, Εμπορίου, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α). Ο πληθυσμός της Σύρου ανέρχεται περίπου σε 27000 κατοίκους , οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο, με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την ναυτιλία και τον τουρισμό.
Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι χτισμένος από το 300 μ.Χ στον ομώνυμο λόφο ο οποίος δεσπόζει στην Ερμούπολη. Τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου είναι: ο Γαλησσάς, το Κίνι, ο Πάγος τα Χρούσσα, η Ποσειδωνία η Βάρη και ο Φοίνικας. Οι εξοχικές κατοικίες της Ποσειδωνίας διατηρούν την αρχοντιά της πρώτης Ελληνικής αστικής τάξης η οποία δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη τον 19ο αιώνα.

Σύρος - Ιστορία

Το όνομα Σύρος προέρχεται από τη λέξη "Σούρ" ή "Οσούρα" που σήμαινε βραχώδης στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως "Συρίη". Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στα τέλη του περασμένου αιώνα στην Χαλανδριανή, στα Βορειοανατολικά του νησιού, χρονολογούνται από το 2.800 π.Χ., την δεύτερη περίοδο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Τα ευρήματα είναι κυρίως τάφοι, ειδώλια, αγγεία και σκεύη τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου.

Στη Σύρο γεννήθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ, ο φιλόσοφος, φυσικός και αστρονόμος Φερεκύδης. Την περίοδο εκείνη, υπήρχαν δύο πόλεις στη Σύρο. Η μία στην θέση της σημερινής Ερμούπολης και ειδικότερα στην περιοχή Πευκάκια - Ψαριανά και η άλλη στο Γαλησσά στα νοτιοδυτικά του νησιού. Τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. η Σύρος υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Μετά από μία περίοδο αναταραχών τον 3ο αιώνα π.Χ., κατά τον 2ο αιώνα π.Χ το νησί ακμάζει και πάλι. Τον επόμενο αιώνα η Σύρος εξελίσσεται σε σημαντικό ακτοπλοϊκό κόμβο. Στους αιώνες που ακολουθούν, το νησί αποτελεί μόνιμο στόχο των πειρατών και ο πληθυσμός του μειώνεται σημαντικά. Κατά τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους αρχίζει η οικοδόμηση του οικισμού της Άνω Σύρου. Το 1207 ο οικισμός καταλήφθηκε από τους Ενετούς και κατά την διάρκεια της Λατινοκρατίας, οι ντόπιοι ασπάζονται το καθολικό δόγμα. Το 1566 η Σύρος πέρασε στην εξουσία των Τούρκων αλλά καθ' όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας τελούσε υπό την προστασία του Πάπα και του βασιλιά της Γαλλίας. Το 1617 ο Τουρκικός στόλος καταστρέφει το νησί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον 16ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, ο πληθυσμός ανέρχονταν περίπου σε 2500 Καθολικούς και 150-200 Ορθόδοξους. Η δημιουργία της Ερμούπολης αρχίζει από το 1822. Γίνεται από πρόσφυγες που έρχονται σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη. Η Ερμούπολη («Πόλη του Ερμή») παίρνει το όνομά της στα 1826 μετά από πρόταση των πρώτων οικιστών της πόλης, προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή με παράλληλη αναφορά στις εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της. Αναπτύσσεται ταχύτατα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και γίνεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 1823 ιδρύεται στην Ερμούπολη το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας και το 1833 η Ερμούπολη γίνεται πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων. Την ίδια χρονιά λειτουργεί στην πόλη και το πρώτο στην Ελλάδα Γυμνάσιο με ιδρυτή τον Νεόφυτο Βάμβα, εκπαιδευτικό και κληρικό πρόσφυγα από την Χίο. Στο Γυμνάσιο αυτό θα φοιτήσει και θα αποφοιτήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στα 1861 ιδρύεται το Νεώριο, το πρώτο ναυπηγείο στην Νεότερη Ελλάδα και διάφορα μικρά ναυπηγεία στα οποία εργάζονται περίπου 2.000 άτομα. Στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις της Ερμουπόλης κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο και εδώ ναυπηγείται, το 1854, το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται, ιδίως μετά το 1855, η τραπεζική και ασφαλιστική αγορά, η βιομηχανία, η βυρσοδεψία, η σαπωνοποιία, η σιδηρουργία, η αλευροποιία, η κλωστοϋφαντουργία, κλπ. Η μεγάλη ακμή της πόλης συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, με το νησί να αριθμεί περισσότερους από 30.000 κατοίκους. Τα δεινά του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου πλήττουν βαρύτατα τη Σύρο και η οικονομική παρακμή εντείνεται κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες. Όμως, ήδη από τη δεκαετία του 1980, με τη γενικότερη βελτίωση της οικονομίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, εμφανίζονται στοιχεία ανάκαμψης της συριανής οικονομίας, με κύριο άξονα τον τουρισμό. Παράλληλα, η επαναλειτουργία των ναυπηγείων και άλλες παράπλευρες δράσεις φανερώνουν την ανοδική πορεία της Σύρου και ταυτόχρονα υποδεικνύουν την ανάγκη διαφοροποίησης της οικονομίας και αναζήτησης νέων ισορροπιών.

1
2
3
4
5
6
aigaiostudios-syros
aigaiostudios-syros1
aigaiostudios-syros2

Η Αζόλιμνος

Η Αζόλιμνος είναι το κοντινότερο παραθαλάσσιο χωριό από την Ερμούπολη. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού της Σύρου  και απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι και περίπου 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Είναι ένας τουριστικά αναπτυσσόμενος οικισμός που διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβερνάκια και καφετέριες.

Η πρόσβαση στην Αζόλιμνο είναι πολύ εύκολη καθώς υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ από και προς την περιοχή. Επίσης μπορεί να γίνει με κάποιο δικό σας μεταφορικό μέσο αφού η διαδρομή είναι ιδιαίτερα εύκολη (καλό οδικό δίκτυο).

Η παραλία είναι μικρή αλλά εύκολα προσβάσιμη με άμμο, δέντρα και με ρηχά νερά ιδανικά για παιδιά. Κατά μήκος της  θα βρείτε ταβέρνες και καφετέριες. Επιπλέον υπάρχουν άφθονες ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και θέσεις ελεύθερου πάρκινγκ σε κοντινή απόσταση. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην Αζόλιμνο γίνονται αρκετές μουσικές βραδιές στην παραλία όπου μπορείτε να διασκεδάσετε με τοπικούς χορούς και τραγούδια.

Από την γραφική Αζόλιμνο διακρίνονται η Τήνος και η Μύκονος, αλλά και το μικρό ακατοίκητο νησί Άσπρονήσι.

Λίγο έξω από το χωριό, στην τοποθεσία Μάννα, υπάρχει ένα μικρό εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα καταστήματα που θα καλύψουν τις καθημερινές σας ανάγκες (super market, ζαχαροπλαστείο, φούρνο και φαρμακείο).

Κοντινές παραλίες στην Αζόλιμνο είναι η Βάρη, η Φάμπρικα, οι Σαντορινιοι.

azo1
azo2
azo3
azo4
azo5
azo6

Το συγκρότημα διαμερισμάτων Aigaio

Το Aigaio βρίσκεται στην Παραλία Αζόλιμνος στο νησί της Σύρου και προσφέρει παραδοσιακά επιπλωμένα καταλύματα με μικρή κουζίνα. Παρέχονται εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου, ενώ στο χώρο του ξενοδοχείου υπάρχει μεγάλος, δωρεάν χώρος στάθμευσης. Δωρεάν Wi-Fi είναι διαθέσιμο σε όλους τους χώρους.

Όλα τα κλιματιζόμενα δωμάτια και τα στούντιο στο Aigaio έχουν ιδιωτικό μπαλκόνι με θέα στην καταγάλανη θάλασσα της Σύρου. Είναι εξοπλισμένα με μίνι ψυγείο, τηλέφωνο και τηλεόραση. Ορισμένα περιλαμβάνουν μικρή κουζίνα με ψυγείο πλήρους μεγέθους και φούρνο μικροκυμάτων.

aigaiostudio syros01
aigaiostudio syros02
aigaiostudio syros03
aigaiostudio syros04
aigaiostudio syros05
aigaiostudio syros06
aigaiostudio syros07
aigaiostudio syros08
aigaiostudio syros09
aigaiostudio syros10
aigaiostudio syros11
aigaiostudio syros12
aigaiostudio syros13
aigaiostudio syros14